sihat ke idak aku ni

malam tadi cik dib pergi tengok wayang bersama adik bradik dan mak lang cik dib.

lepas saja habis tengok wayang, tak semena-mena abang cik dib berhenti kat sebuah mesin wellness scale yang terdapat di situ.

cik dib lalu pun turut ter excited untuk ikut serta dalam aktiviti tersebut.

jadi inilah hasilnya.

Time: 30/08/11 22:21

Weight: 56.5 kg

Height: 157.5 cm

Your BMI is: 22.8

Normal BMI range: 19-25

Ideal weight: 47-62 kg

Body fat index: 30.6%

Mass body fat: 17.3 kg

Ideal body fat index: 18-27 %

Ideal body fat mass: 10.2 – 15.3 kg

Daily energy requirement 1308 kcal

Blood pressure: 161 /62 mmHg

Pulse rate: 86 / ppm

Normal blood pressure

Less then 140 / 95

setelah meneliti hasilnya, inilah kesimpulan yang boleh aku buat.

1. dengan berat badan sebanyak 56.5 kg, berat badan cik dib masih tak berapa nak ideal seperti yang cik dib targetkan iaitu 50 kg sejak dari bulan puasa lagi. cehh.

2. cik dib baru tahu bahawa cik dib memiliki khazanah lemak yang agak bertimbun iaitu sebanyak 17.3 kg. wow banyak tu. jadi cik dib telah menanamkan target baru cik dib iaitu untuk hanya memiliki 12 kg lemak sahaja.

3. tekanan darah tinggi dengan bacaan 161 / 62 mmHg?. Ups. Menurut research pendek cik dib di internet, cik dib memiliki tekanan darah tinggi stage kedua? purata tekanan normal yang sepatutnya adalah di bawah 140 / 95.

4. kadar denyutan nadi cik dib pula 86 / ppm. Sekali lagi di luar purata normal iaitu antara 60-80 manakala purata bagi atlet pula antara 40-60. haisyhh, jauh sangat tu dari kadar denyutan normal. kadar denyutan atlet apatah lagi.

5. research pendek yang cik dib buat di internet juga ada menyarankan cik dib supaya

  • Mengurangkan berat badan
  • Mengurangkan pengambilan makanan bergaram
  • Mengendalikan stress dengan bijak-ini penting cik dib rasa sebab sejak masuk ukm ni stress cik dib sangat nakal
  • Bersenam secara teratur (cardio)-ini pun penting juga sebab sejak masuk ukm memang dah tak pernah buat lagi
  • Makan bawang putih
  • Makan dark coklat dengan jumlh yg terkawal
  • Membuang air kecil dengan kerap
  • Buat pemeriksaan lanjutan di klinik– kerana mungkin hasil yang cik dib dapat ni tak berapa nak valid

dalam dunia ni semua orang nak sihat kan, jadi ayuh kita amalkan cara hidup yang sihat

Sejak terjumpa blog susu sejat ni, cik dib mula ter excited untuk sihat

Advertisements

Posted on August 31, 2011, in gaya hidup mantap and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: