sompoton itu alat muzik

assalamaualaikum, begitu lama tak mengupdate

kali terakhir entah bila, rasanya sejak mula berthesis bagai sem lepas langsung tidak berupdate lagi, ohhh lama bebeno ghupenye….

thesis yang telah siap dibukukan dengan jayanya
tajuk pasal apetah tak ingat lagi
jenayah pecah rumah di taman perumahan kot

punyala lama tak update sampai terlupa langkah-langkah untuk mengupload gambo,,haisyy,,,aigo aigo

ok da nampak ke tajuknye macam tak nampak jugak bersilau sikit di atas

itulah dia thesis yang telah ditungkus-lumuskan oleh cik dib sepanjang sem lepas walaupun last minute siap jua akhirnya..alhamdulillah. dengan izin Allah dan berkat sokongan keluarga, rakan-rakan dan juga lecturer yang banyak membantu, mengomen mengkrit dan memberi semangat. alhamdulillah.

eh lari topik!

sebenonye nak citer pasal sompoton ye, alahai~

sompoton tu untuk pengetahuan anda-anda semua ialah merupakan sebuah alat muzik klasik lagi tradisional di Sabah. kan ke trip sem lepas ke Sabah so harusla memilih apa-apa saja industri cottage yang berpossibility untuk dikembangkan di tempat tersebut. oleh yang demikian saya telah memilih sompoton sebagai produk pilihan. setiap student kena pilih satu product n sorang pon tak bulih sama. Haa, inilah dia rupa sompoton yang digembar-gemburkan itu sebentar tadi.

itulah beliau alat muzik tradisional
S O M P O T O N

sompoton ni bunyi dia merdu tau, ala ala loceng angin bunyi dia. tak percaya try la search kat youtube. tapi malangnya cik dib tak pandai nak main benda ni, even da belajar not-not beliau..lagi satu sebab lubang-lubang udara untuk hasilkan bunyi beliau tidak ditebuk dengan betul lalu not-not yang telah dikaji tak dapat dikeluarkan oleh sompoton tersebut. agaknya sebab cik dib beli kat pasar philipine kot, patutla murah je beli…padahal baru semangat nak mainkan alat muzik itu, cess..

project kali ni tak silap cik dib dibuat untuk rebranding balik product ni supaya ia boleh menjadi product yang berjenama yang boleh tembus ke pasaran antarabangsa kelak. kiranya macam nak mengetengahkan product local ni ke peringkat international la kot. begitulah kira-kiranya.

so antara strategy yang diguna bagi rebranding ini ialah menjenamakan beliau

tu dia jenama product cik dib
S O M P O T U N E

brochure juga dihasilkan untuk mempromote sompotune

muka depan

muka belakang

brochure ni kena lipat-lipat n potong-potong  ye bukan sekeping camtu je

bukan setakat brochure yang dihasilkan, packaging juga dibuat untuk upgrade pasaran tempatan ke pasaran antarabangsa gitu.haha cam poyo lak

kalau nak bayangkan rupe packaging tu potong la ikut garisan putih ye
kalau anda perasan di situ siap ada facebook page lagi

ha! ni dia facebook page tersebut. kan da kate ia memang betol-betol wujud tak tipu punya, kan kan?

ok like sampai 10 ribu nampak sangat tipu kan
tapi page ni memang disahkan oleh jakim wujud tau

kalau rajin nak like, silekanlah..hope lepas ni packaging n brochure cik dib ni ade la company yang berminat nak produce secara besar-besaran kat kilang kan, boleh jugak jadi businesswomen sambilan kan.  tempat nak berniaga pon da design, cuma belum naik bangunan je.

inilah dia proposal design
S O M P O T U N E C E N T R E

ape lagi, jemput la datang ye~

Advertisements

Posted on October 30, 2012, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Mohd Nor Hafiz

    Salam..Izinkan sy utk copy gambar orang main sommpoton di atas ya,blh?utk banner persatuan anak negeri..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: