edisi kopi pasta: sebuah kisah Bridged Izzudin Al-Qassam

Pernah tak kita terfikir,

“Solat Subuh berjemaah selama 6 bulan yang disahkan ahli qaryah masjid” (termasuklah solat fardhu yg lain) MENJADI SYARAT untuk menyertai briged elit Hamas, Briged Al Qassam.

Bridged Izzudin Al-Qassam, memang elit sungguh.   Boleh buat calon suami, okbai.

Alangkah cantiknya jika syarat ini juga diaplikasikan pada pasukan keselamatan dan pertahanan negara kita, pada tentera dan polis. Pasti ada perbezaan lebih ketara pada mereka ini dari pelbagai segi. Misalnya, pasukan keselamatan akan bebas dari rasuah atau salah guna kuasa dalam menjalankan tugas. Akan susah dipengaruhi mana-mana kuasa sehingga kemuncaknya tidak akan akur kepada kemaksiatan segelintir pemimpin.

Dari segi latihan ketenteraan dan sebagainya pula; tidak ada lagi yang melanggari waktu solat, sehingga pelatih-pelatih tidak solat semata-mata latihan keras yang dilalui. Masuk sahaja waktu solat, solat berjemaah bersama-sama. Ini cuma contoh. Saya yakin, pasti situasi di negara kita sudah sistematik dan tidak boleh dipertikaikan  lagi tidak seperti contoh yang dituliskan di sini. Malahan, konsep ini juga boleh diperluaskan lagi. Mungkin syarat sebegini boleh diaplikasikan pada bakal mahasiswa-mahasiswi, sebagai syarat utama kemasukan universiti. Barulah betul-betul berkualiti mahasiswa kita nanti. Mahasiswa yang solat, insya-allah berjaya. Malah, masalah gejala sosial di IPT-IPT insya-Allah juga berkurangan.

Apa kata anda?
– Muhammad Rusydi via Ustaz Mukabuku
.
.
.
cik dib jawab :

Tiba-tiba teringat kisah tentera Sultan Muhammad Al-Fateh, yang digelar sebaik-baik raja & sebaik-baik tentera kerana tidak pernah meninggalkan solat fardu walaupun sekali sejak baligh.  Mereka memang owesome kan!

Advertisements

Posted on November 24, 2012, in muhasabah. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: